1934 Trakya olayları Ülkede pek bilinmeyen ve pek çoğumuzun haberi olmadığı, sessiz sedasız gerçekleşti. Bugün laikliğin ve hoşgörünün simgesi görünen Trakya o dönem böyle bir olaya nasıl ev sahipliği yaptı ? Öncelikle Trakya olaylarının nasıl gerçekleştiğine bakalım.
1934 Trakya Olayları veya Furtuna, 21 Haziran ile 4 Temmuz 1934 tarihleri arasında Türkiye'nin Trakya Bölgesi'nde Yahudilere karşı gerçekleştirilen şiddet eylemleridir. Olaylar sonrasında çok sayıda Yahudi başka ülkelere göç etti.
1934'te Nihal Atsız'ın Orhun dergisinde, Cevat Rıfat Atilhan'ın ise Milli İnkılap dergisinde Yahudilere karşı ırkçı yazılar yazmaları sonucunda halk etki altında kalarak Yahudi azınlığa karşı şiddet olaylarına girişti. Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale gibi illerde Yahudilere ait dükkân ve evler yağmalandı ve birçok kadına tecavüz edildi. Bir Jandarma Onbaşı Yahudileri himaye ederken yağmacı grup tarafından öldürüldü. Yaklaşık 15 bin Trakya Yahudisi bulundukları şehirleri terk etti.
Trakya'da büyüklerin arasında bile olayı hatırlayan bulunmamakta. Peki bu denli büyük bir katliamın bir anda ve topluca yapılması nasıl olmuştur ? Nihal Atsız'ın Türk olmayan herkese olan düşmanlığı ülkece bilinmektedir. Olaylar Atsız'ın Edirne'de bulunduğu sıralarda gerçekleşiyor. Dergide sürekli yahudilere karşı propogandalar yapılıyor. Nihal Atsız'ın bu olaylarda büyük rol oynadığı kesin olarak görülüyor. Katliamın karanlıkta kalan kısmını aydınlatacak, ne tarihi bir belge nede görgü tanıkları bulunuyor. Olaylar büyük ihtimalle devlet destekli bir şekilde çıkarıldı, ve sonuçları siyasilerin çok fazla işine yaradı.
Olayın sonuçlarına bakarsak; Trakya'da tek din hakim oldu. Dini azınlıklar bastırıldı. Pomak,Boşnak, Gorani, Dağlı ve Torbeş gibi halklar Türkçülüğe ısındırıldı. Pomakça ve Boşnakça gibi dilleri konuşanların başlarına gelecekler gösterildi.(Aynı yıllarda bölgesel olarak yabancı dil yasakları konulduğunu biliyoruz) Trakya tek din hakimiyetiyle beraber tek dil ve millet hakimiyeti altına alındı.
1934 yılı Trakya'nın tarihi olarak büyük bir hatasıdır. Pomak ve Boşnaklara içerideki düşman diyerek nefret savuran Nihal Atsız'a destek verildiği yıldır. Umarım bu yazıdan sonra Trakya'daki boş sinegoglar'ın anlamını daha iyi anlamışsınızdır.